آشنایی با علل خرابی بلبرینگ و راهکار هایی برای افزایش عمر آن
خراش بلبرینگ (Bearing Scratches) به عنوان رایج ترین و با اهمیت ترین خرابی بلبرینگ به شمار می شود. علاوه بر خراشیده شدن بلبرینگ، آسیب های دیگری نظیر دندانه دندانه شدن و برینل نیز ممکن است موجب خرابی این قطعه صنعتی شود. آگاهی داشتن از عیب و عیوب بلبرینگ کمک می کند تا بتوان به جهت پیشگیری از بروز این مشکلات اقداماتی را انجام داد. پس در ادامه به این سوالات خواهیم پرداخت که: خش و خراش بر روی بلبرینگ به چه علت ایجاد می شود؟ به چه روش هایی می توان از خراشیده شدن و خرابی بلبرینگ جلوگیری نمود؟ در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت کامل عیب و عیوب بلبرینگ را بررسی کرده و نکاتی را برای افزایش طول آن مطرح نماییم.
مفهوم خط و خش بلبرینگ
هنگامی که فشار زیادی بر روی بلبرینگ اعمال می شود، شکاف هایی کم عمق بر روی آن ایجاد می گردد که به عنوان خراش شناخته می شود. این خراش ها در صورتی که مورد کنترل قرار نگیرند، زمینه سایش بلبرینگ و رولبرینگ را فراهم خواهد کرد.
خط و خراش به چه دلیل بر روی این قطعه ایجاد می شود؟
- استفاده از روانکار نامناسب
- عدم روانکاری قطعه
- ایجاد فشار و بار بیش از حد بر روی بلبرینگ
- بار محوری بیش از حد و نامتناسب
- انباشت مواد زائد در اطراف بلبرینگ یا رولبرینگ
روانکاری در پیشگیری از ایجاد خط و خش چه نقشی ایفا می کند؟
همان طور که مطرح شد، عدم استفاده از روانکار با بکارگیری روانکار های بی کیفیت و نامناسب می تواند سبب ایجاد خراش بر سطح بلبرینگ شده و در نهایت به خرابی آن منجر گردد. در همین راستا توصیه می شود تا برای خرید روانکار مناسب، برند و کاربرد آن را مورد توجه قرار داده و کیفیت را نیز مدنظر داشته باشید. برای مثال، گریس LGHP 2 که توسط شرکت SKF طراحی و تولید شده است، به جهت انجام روانکاری در الکتروموتور ها و فن های صنعتی به کار برده می شود.
برینل و دندانه دندانه شدن بلبرینگ (Bearings Brinelling)
برینل شدن یکی دیگر از مشکلات رایجی است که ممکن است برای بلبرینگ به وجود بیاید. حال این سوال پیش می آید که چه عاملی موجب می شود که بلبرینگ یا رولبرینگ دندانه دندانه شود؟ چه مشکلی موجبات برینل شدن بلبرینگ را فراهم می آورد و این خرابی بلبرینگ از چه مشکلی نشئت می گیرد؟ برای جلوگیری از این نوع خرابی بلبرینگ از چه روش هایی می توان کمک گرفت؟
اگر بلبرینگ خودرو شما نیز با مشکلاتی از این دست روبرو شده است یا می خواهید از نحوه بروز این مشکل اطلاع پیدا کنید، تا انتها همراه ما باشید. در ادامه به علل بروز این عیب و عیوب بلبرینگ و شیوه های جلوگیری از آن خواهیم پرداخت.
چرا بلبرینگ برینل می شود؟
- اعمال بار استاتیک بیش از حد بر روی بلبرینگ به دلیل جابجایی
- وجود بار سنگین بر بلبرینگ
- تمیز نبودن محیط و انباشت مواد زائد بر روی بلبرینگ
- استفاده از روانکار نامناسب
- استفاده از روانکار کمتر از حد مورد نیاز
- بار ضربه ای
چطور می توان از برینل شدن این قطعه جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از برینل شدن بلبرینگ و کاهش احتمال خرابی بلبرینگ می توانید از روانکار مناسب استفاده نمایید. همچنین تمیز کردن محیط کار و جلوگیری از انباشت مواد زائد می تواند در این زمینه موثر واقع شود. علاوه بر این بهتر است توجه داشته باشید که بار بیش از حد بر روی بلبرینگ اعمال نشود. بدین ترتیب می توانید طول عمر این قطعه را افزایش دهید.
دندانه دندانه شدن بلبرینگ به چه علت رخ می دهد؟
- استفاده از ابزار های نامناسب برای نصب بلبرینگ و رولبرینگ
- عدم استفاده درست و اصولی از بلبرینگ
جلوگیری از دندانه دندانه شدن بلبرینگ، با استفاده از ابزار آلات مناسب
برای جلوگیری از بروز دندانه دندانه شدن بلبرینگ بهتر است تا در هنگام مونتاژ و دمونتاژ این قطعه، از ابزار آلات استاندارد استفاده نمایید. استفاده از ابزار آلاتی نظیر گرمکن بلبرینگ و سایر ابزار آلاتی که بدین منظور مورد استفاده قرار می گیرند، مانع ایجاد خرابی بلبرینگ می شود. حال که با نحوه ایجاد عیب و عیوب بلبرینگ آشنا شدید می توانید با پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی، طول عمر قطعات خود را افزایش دهید.
لب پریدگی و ترک بلبرینگ (Cracks Bearings)
حال قصد داریم به مشکلاتی نظیر لب پریدگی و ترک خوردن بلبرینگ بپردازیم و به سوالات زیر پاسخ دهیم:
- ترک خوردن بلبرینگ به چه دلیل رخ می دهد؟
- چرا لب پریدگی برای بلبرینگ اتفاق می افتد؟
- چطور می توانیم از بروز ترک و لب پریدگی بر روی بلبرینگ جلوگیری نماییم؟
در ادامه قصد داریم به سوالات مطرح شده در این زمینه پاسخ دهیم و نکاتی را پیرامون پیشگیری از خرابی بلبرینگ مطرح نماییم. اگر قصد دارید از نحوه بروز این مشکل اطلاع پیدا کرده و راهکار هایی برای جلوگیری از آن بیندیشید، این مطلب را تا پایان دنبال کنید.
ترک و لب پریدگی بلبرینگ
می توانیم ترک خوردن و لب پریدگی بلبرینگ را جزو مشکلاتی به شمار آوریم که در نهایت به خرابی بلبرینگ منجر می شوند. این عیب و عیوب بلبرینگ به ندرت بروز پیدا می کنند، اما می توانند مشکلاتی را به وجود آورند. هنگامی که از ترک خوردن بلبرینگ صحبت می کنیم، منظورمان ایجاد ترک هایی ریز و درشت در داخل و خارج بلبرینگ است که در نهایت می تواند زمینه شکستن این قطعه را فراهم آورد. لب پر شدن نیز به معنا این است که بخشی از قطعات بلبرینگ یا ساچمه کنده می شود و در کار این قطعه اخلال ایجاد می کند. این لب پریدگی ها می تواند کوچک یا بزرگ باشد. در ادامه علت ایجاد این خرابی بلبرینگ را مورد بررسی قرار می دهیم.
ترک خوردن بلبرینگ به چه دلایلی بروز پیدا می کند؟
- وجود بار سنگین بر بلبرینگ
- ایجاد گرمای بیش از حد به دلیل استفاده از روانکار نامناسب
- فشار و بار بیش از حد به دلیل عدم نصب درست قطعه
- افزایش پوسته پوسته شدن بلبرینگ
- سایش زیاد قطعه و انبساط و انقباض ناشی از آن در بلبرینگ
- ایجاد پیش بار بیش از حد بر روی قطعه
- ایجاد بار ضربه ای بیش از حد بر روی قطعه
چطور می توانیم از ترک خوردن قطعه جلوگیری کنیم؟
- نصب اصولی و درست بلبرینگ
- عدم استفاده از روانکار های نامناسب
- چک و کنترل کردن باری که بر روی قطعه اعمال می شود
- کاهش انطباق بلبرینگ و بهبود آن
چرا لب پریدگی برای بلبرینگ ایجاد می شود؟
- ایجاد فشار و بار محوری بیش از حد بر بلبرینگ
- اعمال بار ضربه ای بر روی قطعه
- عدم استفاده از ابزار آلات استاندارد و اصولی برای نصب بلبرینگ
چطور می توانیم از بروز لب پریدگی جلوگیری نماییم؟
اگر قصد جلوگیری از ایجاد لب پریدگی بلبرینگ را دارید، بهتر است میزان بار وارد بر قطعه را کنترل کنید. همچنین نصب صحیح بلبرینگ می تواند به نوعی از بروز لب پریدگی و خرابی بلبرینگ جلوگیری کرده و طول عمر این قطعه را افزایش دهد.
خزش بلبرینگ (Bearings Creep)
در این گام به این سوالات خواهیم پرداخت که خزش بلبرینگ چیست و چطور به وجود می آید؟ چطور می توان از بروز این مشکل جلوگیری کرده و مانع خرابی بلبرینگ شد؟ این سوالات جزو مهمترین پرسش هایی است که در این زمینه مطرح می شوند. به همین جهت در ادامه مبحث علل خرابی بلبرینگ و نحوه جلوگیری از آن، می خواهیم خزش بلبرینگ و علل ایجاد آن را مورد بررسی قرار دهیم.
اگر قصد دارید با علت خزش بلبرینگ آشنا شده و از شیوه های جلوگیری از بروز این مشکل و خرابی بلبرینگ اطلاع کسب کنید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
مفهوم خزش بلبرینگ
به طور معمول، خزش بلبرینگ به خزیده شدن آن اطلاق می شود و در پی جابجا شدن قسمت داخلی بلبرینگ یا رولبرینگ نسبت به یاتاقان یا شفت بروز پیدا می کند. هنگامی که این قطعه دچار خزش می شود، در اغلب موارد ساییده شدن بلبرینگ را در پی خواهد داشت. این نیز یکی دیگر از عیب و عیوب رایج بلبرینگ به شمار می آيد.
خزش بلبرینگ به چه علتی بروز پیدا می کند؟
شاید بتوان عدم انطباق بلبرینگ با بار وارده را به عنوان مهم ترین علت خزیده شدن این قطعه و بروز خرابی بلبرینگ به شمار آورد. این مورد تحت عنوان شل بودن انطباق نیز شناخته می شود. علاوه بر این، در مواردی جابجایی شافت یا تغییر اندازه یاتاقان سبب بروز این مشکل خواهد شد و به اصطلاح خزش بلبرینگ را رقم می زند.
حال که با خزش بلبرینگ آشنا شده و علل بروز این مشکل را مورد بحث قرار دادیم، می توانیم به شیوه های جلوگیری از آن بپردازیم. آشنایی با شیوه های جلوگیری از بروز خزش بلبرینگ موجب می شود تا با اقداماتی ساده بتوانید از خرابی بلبرینگ جلوگیری کرده و به طرز چشمگیری طول عمر این قطعه را افزایش دهید.
چطور از خزیده شدن بلبرینگ جلوگیری نماییم؟
- بررسی دقیق میزان انطباق قسمت داخلی با شفت و قسمت خارجی با یاتاقان
- بررسی آب بندی یاتاقان
- بررسی روانکاری قطعات و نحوه انجام صحیح آن
- بررسی میزان بار وارد به بلبرینگ به شکل محوری
روانکاری، عاملی مهم در پیشگیری از خزش
به طور کلی، خرابی بلبرینگ ممکن است به اشکال مختلفی نظیر تغییر رنگ، ایجاد لک بر روی قطعه، ایجاد خراش و… بروز پیدا کند. هر کدام از این مشکلات به دلایل متعددی بروز پیدا می کنند. البته با اندکی توجه و استفاده از شیوه های اصولی می توان از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری نمود. بدین ترتیب بهتر است موارد زیر را پیرامون روانکاری مورد توجه قرار دهید:
- بکار بردن روانکار مناسب
- چک کردن دوره ای روانکار
- چک کردن دوره ای ویژگی های روانکار نظیر ویسکوزیته
لکه دار شدن بلبرینگ (Bearings Stain)
حال قصد داریم به بررسی مهمترین نکات پیرامون ایجاد لک بر روی بلبرینگ پرداخته و علل بروز این مشکل را به طور کامل مورد ارزیابی قرار دهیم.
مفهوم لکه دار شدن بلبرینگ
هنگامی که گیرپاژ های کوچک در مسیر حرکت ساچمه ایجاد می شود، به اصطلاح لک شدن بلبرینگ اتفاق می افتد. البته لازم است دقت کنید که این مشکل با تغییر رنگ بلبرینگ اشتباه گرفته نشود.
لک دار شدن بلبرینگ به چه علتی بروز پیدا می کند؟
- عدم استفاده از روانکار به مقدار کافی
- از دست رفتن خواص روانکار
- سر خوردن ساچمه و ایجاد لک
- ورود و خروج ساچمه های بلبرینگ در محل ورود نیرو
چطور از لک دار شدن بلبرینگ جلوگیری نماییم؟
چک کردن مداوم مقدار روانکار و خواص آن یکی از اقدامات مهم در جهت جلوگیری از لک شدن بلبرینگ به شمار می آید.
تغییر رنگ بلبرینگ (Bearings Discoloration)
تغییر رنگ بلبرینگ به چه علتی بروز پیدا می کند؟ چطور می توانیم از بروز خرابی بلبرینگ و تغییر رنگ آن جلوگیری نماییم؟ در این بخش قصد داریم این سوالات را مورد بررسی قرار داده و نکاتی را در اینباره مطرح نماییم. اگر بلبرینگ یا رولبرینگ شما دچار تغییر رنگ شده است یا می خواهید از شیوه های پیشگیری از بروز این مشکل اطلاع کسب کنید، تا انتها همراه ما باشید.
مفهوم تغییر رنگ بلبرینگ
پیش از هر چیز لازم است تا مفهوم تغییر رنگ بلبرینگ را مورد بررسی قرار دهیم. هنگامی که رنگ بلبرینگ تحت تاثیر گرما یا اکسید شدن اجزا دچار تغییر می شود، به اصطلاح گفته می شود که بلبرینگ لکه دار شده است. به طور دقیق تر، حرارت بالا موجب می شود که رنگ بلبرینگ تغییر کند.
انواع تغییر رنگ بلبرینگ
- تغییر رنگ و خرابی بلبرینگ ناشی از اکسید شدگی
- تغییر رنگ تحت تاثیر خوردگی
- تغییر رنگ و خرابی بلبرینگ ناشی از ایجاد حفره بر روی قطعه
- تغییر رنگ ناشی از گرما و حرارت زیاد
علت ایجاد تغییر رنگ برای بلبرینگ
- استفاده از روانکار کمتر از حد نیاز
- کاهش خواص روانکار نظیر ویسکوزیته
- پودر های اسیدی که تحت تاثیر سایش ایجاد می شوند
- ایجاد حفره الکتریکی
جلوگیری از بروز تغییر رنگ در قطعه
پیش از هرچیز لازم است تا مقدار روانکار و خواص آن به صورت منظم چک شود. همچنین می بایست حرارت وارده به بلبرینگ را مورد بررسی قرار دهید. زیرا حرارت بالا یکی از دلایل رایج خرابی بلبرینگ به شمار می آيد که لازم است نسبت به آن توجه داشته باشید. علاوه بر این دو مورد، پاکسازی محیط نیز می تواند در این زمینه موثر واقع شود و عیب و عیوب بلبرینگ را کاهش دهد.
سایش و کچلی بلبرینگ (Wear Ball Bearings)
سایش و خرابی بلبرینگ به چه علت اتفاق می افتد؟ چطور می توانیم مانع کچلی و سایش بلبرینگ و رولبرینگ شویم؟ کچلی و سایش این قطعه به چه دلایلی بروز پیدا می کند؟ در ادامه به پاسخ این پرسش ها پرداخته و نکاتی را در انباره مطرح می کنیم.
بررسی مفهوم کچلی و سایش بلبرینگ
هنگامی که رد برخورد بر روی اجزای بلبرینگ باقی مانده یا قسمت هایی از سطح آن کنده می شود، اصطلاحا سایش و کچلی اتفاق افتاده است. در اصل، این مشکل یکی از عیب و عیوب بلبرینگ است که در موارد زیادی بروز پیدا می کند. به همین دلیل، آشنایی با این مفهوم و علت بروز آن می تواند راهکاری موثر به جهت پیشگیری از خرابی بلبرینگ به شمار بیاید. پس اگر قصد دارید با جلوگیری از بروز این مشکل، طول عمر بلبرینگ خود را افزایش دهید، تا انتها ما را همراهی کنید.
سایش و کچلی بلبرینگ به چه دلایلی بروز پیدا می کند؟
- انباشت مواد آلوده و زائد در داخل بلبرینگ
- افزایش اکسید شدگی و خوردگی های موجود بر روی قطعه
- روانکاری ناکافی و نامناسب بلبرینگ
- لق شدن ساچمه ها
چطور می توانیم از بروز سایش بلبرینگ جلوگیری نماییم؟
- تقویت آب بندی قطعه
- پاکسازی محیط اطراف بلبرینگ
- انجام روانکاری صحیح و اصولی
- جلوگیری و رفع لقی ساچمه های بلبرینگ
در نهایت می توانید با رعایت نکات بالا از خرابی بلبرینگ جلوگیری نموده و طول عمر آن را به طرز قابل توجهی افزایش دهید.شما می توانید اطلاعات بیشتری را از مطلب خرابی بلبرینگها و نشانههای آن کسب نمایید.
شرکت فروش بلبرینگ اسکات (skat p&b) با داشتن 20 سال سابقه درخشان در زمینه تولید و واردات انواع قطعات یدکی، بلبرینگ با کیفیت ، امروزه به عنوان یکی از بهترین تامین کنندگان انواع بلبرینگ خودرویی و صنعتی با کیفیت در تهران و شهرستانها شناخته شده است.
شما نیز می توانید خرید بلبرینگ صنعتی و یا بلبرینگ خودرویی مورد نیاز خود را با ارزانترین قیمت بلبرینگ و با بالاترین کیفیت بلبرینگ از ما تهیه کنید.